De werkgroep tot vorming van het Platform Erkenning Boa’s is recent “ geboren “ na een periode van twee jaar voorbereiding en onderzoek naar de functionaliteit van zo’n Platform in de Boa-wereld.
Initiatiefnemer Sam de Langen - sinds 2022 vrijwillig contactpersoon PTSS voor Boa's – heeft inmiddels veel contacten met Boa’s werkend in domein 1, 2 en/of 4, die met PTSS zijn geconfronteerd.
In genoemde periode is ook een Boa-netwerk opgebouwd waar Boa-gerelateerde instanties - zoals Boa-detacheerders, Boa-opleiders en Boa-werkgevers - deel van uitmaken.
De leden van de werkgroep, allen vanuit de Boa-praktijk, hebben allemaal (in)direct ervaring met PTSS.
We zijn geen van allen diagnosesteller PTSS en ook geen behandelaar PTSS. Wel bieden we een luisterend oor, geven aandacht aan de Boa in persoon en haar/zijn partner, want beiden zijn slachtoffer bij PTSS.
Inmiddels werken er zo’n 25000 Boa’s bij plusminus 1100 werkgevers in Nederland in een voortdurend toenemend aantal (voormalig politie)taken. De Boa is naast handhaver ook hulpverlener bij incidenten waaruit potentieel een trauma kan ontstaan. Daarmee is er ook sprake van een toenemend aantal door PTSS getroffen Boa’s.
Dit wordt ook gesignaleerd door o.a. de Boa-vakbonden en beleidmakers, waar uit volgt dat de politiek - de zogeheten groep Boswijk diende hiertoe een initiatiefnota in bij de 2e Kamer - de behoefte/noodzaak onderzoekt om te komen tot één landelijk kennis- en meldcentrum PTSS.
Dit mooie initiatief van de politiek helpt/ondersteunt op dit moment de door PTSS beschadigde Boa’s en hun partner niet.
Daarom is de werkgroep tot vorming van PLATFORM ERKENNING BOA’s (P.E.B.) gevormd waar Boa’s uit het werkveld aan deelnemen, gebruikmakend van veel kennisdragers uit het Boa-netwerk.
Met de sessie is de werkgroep op 28 februari 2025 t.b.v. de vorming van P.E.B. gestart met het uitwerken van drie doelen namelijk:
1. organiseren van contact bijeenkomsten voor door PTSS getroffen Boa's en hun partner. Hier hebben een behoorlijk aantal Boa’s zich al voor deelname gemeld en onderzoekt de werkgroep mogelijke financiering en geschikte locaties.
2. vorm geven aan " Boa in de schijnwerper " waar een Boa/team voor kan worden voorgedragen
3. Boa's / leidinggevenden preventieve voorlichting geven over het herkennen van symptomen en effecten van PTSS.
De werkgroep maakt voor input en vragen gebruik van het mailadres: smln1957@outlook.com